Наукова робота кафедри МАХФВ
Основний напрям наукових досліджень кафедри – розроблення теоретичних основ технологічних процесів та створення високоефективного обладнання для всіх галузей харчової, переробної, біотехнологічної та фармацевтичної, поліграфічної та пакувальної галузей промисловості.
Наукові традиції кафедри сягають середини 19 сторіччя, коли інженер і винахідних Микола Черіковський розпочав дослідження процесів та обладнання цукрових виробництв, а його винаходи презентувалися на Міжнародних виставках від Києва до Лондона. Пізніше цей напрям продовжили професори Іван Кухаренко, Гліб Знаменський, Володимир Попов, Микола Бузикін та інші відомі вчені. У 20-50 роках 20 століття були започатковані наукові школи з бродильної та біотехнологічної галузей (відомі представники – професори Олександр Кіров, Всеволод Стабніков, Володимир Аністратенко та Віталій Таран), хлібопекарської та кондитерської галузі (представники – Абрам Міхелєв, Олексій Лісовенко).
У 1998 році професорам кафедри Володимиру Аністратенку і Віталію Тарану присуджена Державна премія України в галузі науки і техніки за цикл робіт по ректифікації спирту.
Сучасний напрям наукової роботи кафедри відповідно до координаційного плану НДР НУХТ – «Розроблення наукових основ технологічних процесів харчових, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв з метою створення високоефективних технологій та обладнання, засобів механізації та автоматизації».
Тема кафедральної держбюджетної науково-дослідної роботи: «Науково-технічні засади створення енергоощадних та ресурсозберігаючих процесів і обладнання харчових, фармацевтичних й поліграфічно-пакувальних виробництв» (номер державної реєстрації 0121U100057).
Науковці кафедри проводять наукові дослідження, актуальні для сьогодення та перспективного розвитку економіки:
Циклічні режими роботи масообмінних апаратів
Екструдування дріжджового тіста
Вакуумне охолодження хлібних виробів
Техніка солодового та міні-пивоварного виробництва
Різання харчових продуктів
Процеси виробництва хлібопекарської продукції
Пакування та маркування харчових продуктів
Комп'ютерне моделювання гідродинамічних та теплових процесів
Сатурація напоїв діоксидом вуглецю
Мембранні методи розділення харчових середовищ
Енергоощадні технології
Моделювання якості технологічних систем
Пакування фармацевтичних та біотехнологічних виробів
Надтонке подрібнення компонентів лікарських та косметичних засобів
Виробництво твердих лікарських форм
Серед важливих науково-інноваційних розробок кафедри такі:
Ректифікаційний апарат з циклічним рухом фаз
Потокова лінія виробництва сухариків
Міні-пивоварня для ресторанів
Сусловарильний апарат
Мембранні технології виробництва ефірної олії
Сатуратор потокового насичення напоїв СО2
Змішувально-бродильно-формувальний агрегат
Енергоощадна технологія гігротермічного оброблення
Машина для потокового нарізання сухарних виробів
Універсальна хлібопекарська піч
Безлопатева тістомісильна машина
Бісерний млин
У 2013 році творчий колектив кафедри переміг у конкурсі на виконання міжнародних проєктів 7-ї рамкової програми досліджень та технологічного розвитку Європейського Союзу та розпочав роботу над проектом «Nutrilab» – «Дослідження маркування харчових продуктів в державах Чорноморського регіону».
Щороку вчені і студенти кафедри беруть участь у конференціях та інших наукових заходах в Україні, Румунії, Болгарії, Польщі, Німеччині та інших країнах.
Вчені кафедри є членами наукових комітетів авторитетних міжнародних конференцій і працюють у редакційних колегіях наукових журналів України та світу.
Серед творчої студентської молоді популяризується наукова діяльність. Студенти разом із науковцями кафедри виконують ряд наукових досліджень.
Особлива увага приділяється апробації результатів робіт. Щорічно наукові досягнення представляють на конференціях НУХТ, а також на науково-практичних і методичних конференціях у наукових і навчальних закладах України та інших країн.
Запрошуємо молодь до роботи у наукових командах із провідними вченими кафедри!
Студенти і магістранти мають можливість займатися науковими дослідженнями процесів та обладнання харчових, фармацевтичних і біотехнологічних, поліграфічних та пакувальних виробництв.
На кафедрі працюють наукові гуртки за такими напрямками:
Процеси і обладнання хлібопекарських виробництв та промислові печі
Науковий керівник – професор Теличкун Володимир Іванович
-Дослідження процесу та удосконалення обладнання для вакуумного охолодження хліба
-Дослідження процесу та удосконалення обладнання для замісу тіста
-Дослідження процесу та удосконалення обладнання для бродіння та формування тіста
-Удосконалення режимів випікання хлібних виробів
Процеси і обладнання бродильних виробництв
Науковий керівник – доцент Удодов Сергій Олександрович
- Дослідження процесів та удосконалення обладнання для міні-броварень
- Дослідження процесів та удосконалення обладнання для виробництва пробіотичних напоїв на основі чайного гриба комбуча
Процеси і обладнання фармацевтичних та біотехнологічних виробництв
Науковий керівник – доцент Губеня Олексій Олександрович
- Дослідження процесів та удосконалення обладнання для надтонкого подрібнення компонентів лікарських і косметичних засобів
- Удосконалення процесу та обладнання виробництва твердих лікарських форм
- Імітаційне моделювання теплових і масообмінних процесів фармацевтичних та біотехнологічних виробництв
Технологія машинобудування
Науковий керівник – доцент Бойко Юрій Іванович
- Інноваційні методи оброблення конструкційних матеріалів та виготовлення деталей
- Оброблення матеріалів на верстатах із ЧПК
Запрошуємо творчу молодь приєднуватися до дослідницьких команд!
Разом ми:
Проводимо дослідження процесів та інноваційного обладнання
Відвідуємо галузеві виставки
Запрошуємо на зустрічі провідних вчених і практиків галузі
Відвідуючи наукові та освітні заходи в інших країнах, беремо участь у міжнародних конференціях, стажуємося на провідних підприємствах